Ακριβώς όπως συνέβη και στον κλάδο της πληροφορικής πριν από μια γενιά, η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3d printing) εξελίσσεται ταχύτατα και το κόστος της μειώνεται δραματικά. Και αυτό σημαίνει ότι κάτι που κάποτε ήταν περιορισμένο σε λίγες ελίτ βιομηχανίες γρήγορα γίνεται πλέον ευρέως διαθέσιμο και οικονομικά προσιτό.

Οι δημιουργοί περιορίζονται μόνο από τη φαντασία τους. Για παράδειγμα, οι 3δ εκτυπωτές έχουν χρησιμοποιηθεί για να κατασκευάσουν σχεδόν τα πάντα, από ρομπότ και προσθετικά άκρα, μέχρι παπούτσια και μουσικά όργανα, με το πρώτο 3δ τυπωμένο αυτοκίνητο (χρησιμοποιώντας μεγάλης κλίμακας εκτυπωτή) να διεκδικεί σιγά σιγά τη θέση του στην αγορά.

Stripe1

Η τεχνολογία ήδη κερδίζει έδαφος και σε ορισμένες εξειδικευμένες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παράγουν αγαλματίδια, θήκες κινητών, τσάντες, λάμπες. Οι σχεδιαστές μόδας χρησιμοποιούν επίσης την προσθετική κατασκευή για να παράγουν κοσμήματα και ρούχα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το νάιλον.  Οι αρχιτέκτονες, εν τω μεταξύ, προσπαθούν να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν την 3δ εκτύπωση για την κατασκευή δομικών στοιχείων σκυροδέματος. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής έχουν χρησιμοποιήσει τη διαδικασία επί δεκαετίες για την κατασκευή πρωτοτύπων. Πολλά πολύπλοκα εξαρτήματα που κατασκευάζονται με την 3δ εκτύπωση είναι παρόντα σε αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, και σε δορυφόρους. Και στον ιατρικό κλάδο, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν εμφυτεύματα ισχίου από τιτάνιο και οδοντιατρικά προσθετικά από κεραμικό υλικό. Οι ερευνητές, επίσης, αναζητούν τρόπους αξιοποίησης της τεχνολογίας για να παράγουν μέρη του σώματος με βιολογικό υλικό, όπως χόνδρο, οστά και δέρμα.

Stripe2

Η Βιομηχανία εκμεταλλεύεται την προσθετική κατασκευή για την παραγωγή πλαστικών, μετάλλων, ή σύνθετων μερών και προσαρμοσμένων προϊόντων χωρίς το κόστος, τον χρόνο, τα εργαλεία, και τα γενικά έξοδα που απαιτούνται στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ή κατεργασίας. Οι εταιρείες στρέφονται προς την προσθετική παραγωγή που θα κατασκευάζει τμήματα που δεν ήταν πριν δυνατόν· ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία ακροφύσιων καυσίμου, για ένα νέο κινητήρα τζετ, που θα είναι ανθεκτικότερα και ελαφρύτερα από τα συμβατικά μέρη.

Stripe3

Η NASA εξετάζει εδώ και κάποια χρόνια πώς η τεχνολογία 3δ εκτύπωσης λειτουργεί στο διάστημα. Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός καταστήματος κατά παραγγελία στους διαστημικούς σταθμούς όπου θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολυετών αποστολών για την περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος σε εργαλεία ακόμα και σε φαγητό.

Σχολιάστε