IMG_4565

Δεν υπάρχει τίποτα τόσο δυνατό όσο μια ιδέα που έχει αιχμαλωτίσει τη λαϊκή φαντασία. Τίποτα δε μπορεί να μπει εμπόδιο στον δρόμο της. Θα αποκτήσει υπόσταση. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τέτοια ιδέα: μπορείς να πάρεις ένα ψηφιακό μοντέλο ενός αντικειμένου και να αναπαράγεις αυτό το αντικείμενο στο σαλόνι σου. Η δυναμική αυτής της ιδέας μόλις έχει αρχίσει να εμπεδώνεται.

Φυσικά, στην πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού αυτή τη ιδέα δεν έχει ακόμη διεισδύσει στο συνειδητό. Αλλά για αρκετούς ανθρώπους που παρατηρούν, που είναι ενεργοί και ανήσυχοι και ψάχνουν για κάτι καινούριο, αυτή η ιδέα είναι βιώσιμη. Κοιτάζουν  γοητευμένοι προς τον χώρο αυτόν διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους. Κάποιοι ήδη έχουν περάσει απέναντι για να συμμετέχουν. Πολλοί περιμένουν τη στιγμή, αλλά θα είναι εδώ πολύ σύντομα.

Μια ιδέα που υπήρχε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι τώρα ανάμεσά μας. Δε φτιάχνουμε μόνο παιχνίδια, έχουμε τον προάγγελο μιας σοβαρής ιδέας που θα βοηθήσει να διαμορφώσουμε το μέλλον.

[Τα παιχνίδια δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν. Τα παιχνίδια είναι τα πρελούδια των μεγάλων ιδεών. Charles Eames]

Είναι φυσικά εύκολο να εφευρίσκουμε επιχειρήματα εναντίον της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Όπως έχουν τα πράγματα, η τεχνολογία αυτή δεν είναι σε θέση να κάνει και πολλά. Είναι δύσκολο να την κάνεις να λειτουργήσει. Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Είναι ένα ακριβό παιχνίδι. Τα περισσότερα απλά μηχανήματα είναι δύσκολο να δουλέψουν και έχουν απίστευτους περιορισμούς ως προς τα παράγωγά τους.  Αλλά όλα τα παραπάνω επιχειρήματα φαίνεται να χάνουν την ουσία, ώστε καταλήγουν απλώς σοφιστείες στο διάβα της ιστορίας.

Στις αρχές του δεκάτου ενάτου αιώνα, όταν το δημόσιο διαδίκτυο ήταν ακόμα στη νηπιακή του ηλικία και το web2 δεν είχε ακόμα εφευρεθεί, ήταν κοινός τόπος ο ισχυρισμός ότι όλα αυτά ήταν ένα καπρίτσιο, ένα παιχνίδι, όπως η σύντομη ζωή του ασύρματου πομποδέκτη. Ελάχιστοι είχαν ακουστά για το δίκτυο και ακόμα λιγότεροι είχαν εμπειρία του διαδικτύου από πρώτο χέρι, ενώ σχεδόν κανένας δεν είχε υπολογιστή. Η απόπειρα διάδοσης των πλεονεκτημάτων της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έφτανε σε κλειστά αυτιά. Δεν υπήρχε άλλωστε διαδίκτυο να μεταφέρει τα μηνύματα αυτά!

Τα ίδια ζητήματα έρχονται τώρα στο προσκήνιο με την τρισδιάστατη εκτύπωση. Τα μηχανήματα θα βελτιωθούν, το software θα αναπτυχθεί γρήγορα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην τρισδιάστατη εκτύπωση θα διευρυνθούν και θα διαφοροποιηθούν. Τα ζητήματα με τις πατέντες, τα πνευματικά δικαιώματα και την ασφάλεια θα λυθούν. Θα γίνουμε μάρτυρες μιας συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης: νέα μηχανήματα, λογισμικό, υλικά και εκτυπωτές, και θα επικεντρωθούμε  στο πώς αυτή τη τεχνολογία προσαρμόζεται αλλά και επεκτείνει τη θέση μας στον κόσμο.

Δεν ξέρουμε ακόμη τι να ονειρευτούμε τα επόμενα χρόνια. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτή η ιδέα θα διαχυθεί στο διαδίκτυο, καθώς εκατομμύρια μυαλά θα είναι επικεντρωμένα σε αυτήν. Δεν προσδοκούμε κάποια συγκεκριμένη διαδρομή σε αυτήν την ανάπτυξη. Τα πράγματα θα αναπτυχθούν για τους δικούς τους λόγους και θα δημιουργηθούν μέσα από ένα πνεύμα περιπλάνησης και δυναμικής προς έναν άγνωστο προορισμό. Θα υπάρξει το Facebook, το Twitter ,το eBay, το YouTube της τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπως ακριβώς θα συνεχίσουν να ξεπηδούν κακόβουλα λογισμικά, τρολαρίσματα και πανικόβλητα ξεσπάσματα ηθικής.

* Από τον Ivan Pope. Για την απόδοση και προσαρμογή: Anni.

Σχολιάστε