Η 3δ εκτύπωση δίνει στον καθένα τη δύναμη να κατασκευάσει αντικείμενα μόνο όταν προκύπτει πραγματική ανάγκη ή επιθυμία. Είναι μια συναρπαστική διαδικασία για όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους που επιθυμούν να παραγάγουν κάτι που το έχουν οραματιστεί. Η 3δ εκτύπωση με αυτόν τον τρόπο εμπλέκει πολλούς ανθρώπους στην παραγωγή ή ακόμα και στην πώληση των δημιουργιών τους, αποφεύγοντας την παραδοσιακή προσέγγιση και τα  δίκτυα διανομής.

Stripe1

Πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν προκαλέσει μια δημιουργική αναγέννηση της παραγωγής, όπου ο κάθε ένας που έχει πρόσβαση σε έναν εκτυπωτή είναι παραγωγός και όπου οι δυνατότητες παραμετροποίησης (εξατομίκευσης) ενός προϊόντος είναι σχεδόν απεριόριστες. Οι 3δ εκτυπωτές όπως και οι άλλες τεχνολογίες παραγωγής μεταστρέφουν τους καταναλωτές σε δημιουργούς ή κατασκευαστές των πραγμάτων. Η κίνηση αυτή, που συχνά αποκαλείται To Κίνημα των Δημιουργών (The Maker Movemenent), συμβάλλει στην ώθηση της καινοτομίας και στη δημιουργία ενός εντελώς νέου τρόπου της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα προϊόντα πλέον δεν είναι απαραίτητο να προκύπτουν μέσω της μαζικής παραγωγής, αλλά μπορεί να παράγονται σε μικρές παρτίδες, να τυπώνονται επί τόπου ή να προσαρμόζονται πρώτα στις μοναδικές ανάγκες ενός ατόμου.

Ο φουτουριστής Thomas Frey, διευθυντής του Ινστιτούτου Da Vinci του Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρεί ότι η 3δ εκτύπωση θα επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της κοινωνίας και θα επιτρέψει στους παραγωγούς με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους για να ικανοποιήσουν τις συγκεκριμένες επιθυμίες των καταναλωτών ως μονάδες. «Εάν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να πηγαίνει σε ένα κατάστημα ρούχων μέσα στα επόμενα χρόνια, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι ότι θα σαρώσουν το σώμα σας και θα στείλουν τις πληροφορίες αυτές σε ένα μηχάνημα που μπορεί να εκτυπώσει τα ρούχα που θέλετε. Έτσι, μπορείτε να διαλέξετε ό, τι στυλ θέλετε, ό, τι χρώματα θέλετε, και να τα εκτυπώσετε εκεί επί τόπου. Και θα είναι όχι μόνο τα ρούχα σας, αλλά θα είναι επίσης τα παπούτσια σας.»

Stripe1

Από τη στιγμή που η 3δ εκτύπωση παράγει αντίγραφα από τρισδιάστατα ψηφιακά αρχεία ένα προς ένα, έτσι και οι οικονομίες της κλίμακας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν το ίδιο αρχείο παράγεται αρκετές φορές. Αυτή είναι ξεκάθαρα διαφορετική από μια σειρά μεθόδων παραγωγής που στοχεύουν στην παραγωγή εκατομμυρίων μονάδων του ίδιου αντικειμένου.

Stripe2

Η 3δ εκτύπωση είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη στην αναπαραγωγή αντικειμένων που δε βρίσκονται πλέον προς πώληση. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να επισκευάσει ένα παλιό ποδήλατο του οποίου τα ανταλλακτικά δεν διατίθενται πλέον στην αγορά.

Σχολιάστε