Μέχρι πρόσφατα, η εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων στο σπίτι μπορεί να ακουγόταν ως κάτι εξωπραγματικό. Όμως, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η 3δ εκτύπωση εκτινάχθηκε από μια εξειδικευμένη τεχνολογία σε μία καινοτομία που αλλάζει τους όρους της αγοράς και που αιχμαλωτίζει τη φαντασία των μεγαλύτερων κατασκευαστών αλλά και δημιουργικών ανθρώπων που την εφαρμόζουν ως χόμπι. Η 3δ εκτύπωση έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην κατασκευή, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις (και ιδιώτες) να σχεδιάσουν και να παράγουν προϊόντα με νέους τρόπους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τη μείωση των απόβλητων υλικών, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα προϊόντα στην αγορά.

Stripe1

Η 3δ εκτύπωση πρωτοεφευρέθηκε στα 1982 από τον Chuck Hull. Ο Hull είχε την ιδέα ότι αν μπορούσε να τοποθετήσει χιλιάδες λεπτά στρώματα πλαστικού το ένα πάνω από το άλλο και στη συνέχεια να χαράξει το σχήμα τους, χρησιμοποιώντας το φως, τότε θα ήταν σε θέση να σχηματίσει τρισδιάστατα αντικείμενα. Μετά από ένα χρόνο πειραματιζόμενος με τις ιδέες αυτές, ανέπτυξε ένα σύστημα όπου μια συμπυκνωμένη ακτίνα υπεριώδους φωτός, κινούμενη υπό τον έλεγχο ενός υπολογιστή, χτυπά την επιφάνεια ενός κάδου γεμάτο με υγρό φωτοπολυμερές, και όπου χτυπά, το υγρό αυτό μετατρέπεται σε ένα τύπο πλαστικού σε σταθερή μορφή. Ο Hull συνειδητοποίησε ότι το εύρημά του δεν περιοριζόταν σε υγρά στοιχεία και ως εκ τούτου η ευρεσιτεχνία του ονομάστηκε στερεολιθογραφία ή 3δ εκτύπωση, καθώς κάλυπτε κάθε υλικό ικανό προς στερεοποίηση ή ικανό να μεταβάλει τη φυσική του κατάσταση. Από τότε βέβαια η 3Δ εκτύπωση διένυσε μακρύ δρόμο….


Ο όρος τρισδιάστατη εκτύπωση είναι στην πραγματικότητα μια καθομιλουμένη φράση για μία μέθοδο που ονομάζεται «προσθετική κατασκευή», καθώς πρόκειται για διαδικασία παραγωγής τρισδιάστατων προϊόντων, η οποία συνίσταται στην τοποθέτηση υλικού σε αλλεπάλληλες στρώσεις, προσθέτοντας ένα πολύ λεπτό στρώμα κάθε φορά. Το υλικό εξέρχεται από ένα μηχάνημα (εκτυπωτή) το οποίο, ανάλογα με την τεχνολογία του, στοιβάζει στρώματα πλαστικού, ρητίνης, κεραμικών, μετάλλων, ή άλλων υλικών, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή φόρμα, η οποία έχει φορτωθεί στον εκτυπωτή από κάποιο ψηφιακό αρχείο (μοντέλο).

Stripe2

Η βασική ιδέα πίσω από την προσθετική κατασκευή συναντάται στους σχηματισμούς πετρωμάτων σε μεγάλα βάθη κάτω από τη γη (οι σταγόνες του νερού εναποθέτουν λεπτές στρώσεις μετάλλων σχηματίζοντας σταλακτίτες και σταλαγμίτες), ενώ ένα πιο σύγχρονο παράδειγμα είναι ένα κοινός επιτραπέζιος εκτυπωτής.  Όπως ακριβώς ένας εκτυπωτής ψεκασμού μελάνης προσθέτει μεμονωμένες κουκίδες του μελανιού για να σχηματίσουν μια εικόνα, ένας 3δ εκτυπωτής προσθέτει υλικό μόνο όπου χρειάζεται, ακολουθώντας εντολές από ένα ψηφιακό αρχείο.

Σχολιάστε